22. lokakuuta 2013

"Tottakai ne tekee noin!"

Kyllä vain! Ohjaaja Kari Jagt on oikeassa. He tekevät niin lavalla myös loma-aikana.

Viime torstaina alkoi syysloma. Sai nukkua puoleen päivään, nauttia herkullisesta aamupalasta pitkän kaavan mukaan ja pikkuhiljaa pakkailla matkakasseja syysloman mökkiviikonloppua varten. Sai aikaa ajatuksille ja kroppa lepäsi. Edessä viiden päivän vapaa, koska maanantaikin oli koulusta virallinen vapaapäivä.

Tämä skenaario oli kuitenkin vain utopista toiveajattelua Vaskivuoren lukion seitsemällekymmenelle nuorelle esiintymisnälkäiselle oppilaalle, jotka kaivautuivat syysloman mañana-ajattelun lävitse lukion aulaan torstaiaamuna kello 9:00.

Syysloma-aamut alkoivat itsensäherättelylämmittelyllä maapähkinävoissa huojuen ja pikkuautoja Matrix-tyylisesti kropallaan kuljettaen. Siihen loppui lämmittely ja ei kun raskaaseen työntekoon! Tämä sytytti heti aamusta ristiriitaisia mielipiteitä, mutta kaikki oli kuitenkin tyytyväisesti hiljaa. 


Huomaa kuvassa työryhmän kaksi osaa.
Keskellä ja oikeassa yläkulmassa.
Musikaalityössä työryhmä usein jakautuu kahteen osaan. On osa, joka tekee kohtauksia hiki otsassa. Sitten on se osa, jonka päivä täyttyy osittain hyvinkin erilaisista musikaaliin liittyvistä ja liittymättömistä aktiviteeteista. Luulisi, ettei matkapuhelimella ole käyttöä teatteritaidetta tehdessä, mutta kuinkas vain on.

Erästä nimettömänä pysyttelevää oppilasta tähän kirjoitukseen haastatellessani sain selville useita nuorten keskuudessa suosittuja vapaa-ajan aktiviteetteja. Nämä aktiviteetit täyttävät lukion aulassa omia kohtauksiaan odottelevien nuorten hetket. 


Näitä harrastuksia ovat älypuhelinsovellukset. Suosituimman sovelluksen paikasta kuulemma kilpailevat pelit nimeltä Papi ja Candy Crush. Hyvänä kolmosena tulee todennäköisesti erinäköiset ja varsinkin poikien suosimat instrumenttisovellukset, joilla voi älypyhelimen toimintoja käyttäen soittaa esim. saksofonia, kitaraa ja pianoa. Älypuhelinharrastuksen ilmiantajan ehdoton suosikki on Angry Birds, josta löytyy versioina ainakin Seasons, Rio ja Star Wars. Musiikinjohtajan kehoituksista huolimatta oppilaat valitsevat odotusajalla käteensä mielummin tutun ja turvallisen matkapuhelimen kuin oppikirjan.

Kun aamukoomasta ollaan selvitty ja päivä alkaa käynnistymään onkin jo aika päivän kohokohdan: lounaan. Lounas ei musikaaliharjoituksissa ole aivan tyypillinen kouluruokailu, sillä eväsbokseista löytyy poikkeuksetta hammaspeikon ystäviä eli karkkia, keksejä, pastilleja, energiajuomia, limppareita ja mikron kautta käytettäviä eineksiä. Näiden tuotteiden imperiumia uhkaa satunnaiset kotitekoiset eväät sekä lähiravintolan suomat pizzat, kebabit ja aasialaisannokset. Eivät opiskelijat nyt kuitenkaan ihan holtittomia ole. Kyllä joku on joskus porkkanaakin ja hedelmiä nähty syövän, varsinkin silloin kun ne ovat alessa lähikaupassa.

Iltapäivällä ei kukaan säästynyt kovalta työnteolta. Jottei pudotus realismiin olisi namiähkyn jälkeen ollut liian kova saivat musikaalisoijat 20 minuutin leikkihetken. Repimisleikin, Baseballs-tanssin ja "bileiden" jälkeen siirryttiin töihin. Ensimmäisen puoliajan läpimeno käynnistyi muutamien kriittisten kohtausten hiomisen jälkeen. Kaikki panostivat läpimenoon sataprosenttisesti ja lavalta ei puuttunut tekemisen meininkiä. Hurraa!


Nimetön tietolähde toinen vasemmalta.
Lisäksi kuvassa Anna-Maria Vänskä (vas.),
Ira Venäläinen, Kristoffer Malm ja Dora Seitovirta.
"Päivän päätteessä palaute seisoo", niin kuin sanotaan. Palautteessa ohjaaja ja työryhmäläiset jakoivat vinkkejä ja kehitysideoita, joita näyttelijät kätkivät mietintämyssyihinsä kypsymään. Kello löi jo viisi ja päivä saatiin päätökseen.

Päivisin viiden jälkeen kauan odotettu iltasyysloma alkoi ja takaisin kasarmille täytyi palata vasta seuraavana aamuna kello 9:00. Sunnuntaina, neljän päivän harjoitusten jälkeen, TJ 0 päivänä oppilaissa ei näkynyt pilkahdustakaan väsymystä tai epätoivoa. Päinvastoin. He uhkuivat innostusta ja intohimoa Nahkatakkista tyttöä kohtaan.

Papin, Candy Crushin, Angry Birdsin, älypuhelinkitaroiden, karkkikimaroiden, porkkanoiden, namikeksien, pizzan, koulukirjojen välttelyn, maapähkinävoin, pikkuautojen, biletyksen (Boom Kahin ja Ketun), hiomisen, viilauksen ja satojen työtuntien yhdistelmästä kehittyy tammikuussa maailman ensi-iltansa saava Vaskivuoren lukion musikaali Nahkatakkinen tyttö!



Ylläpitäjä ja nimetön haastateltava