29. lokakuuta 2013

Koreografin mietteissä

Ilmaisutaitolukio 90 -luvulla Oulussa. Ulkona -30 astetta. Korvissa narskuu vielä pakkasen raiskaama hanki ja kehossa muistijälki viimasta, jolle ei halua kääntää poskea. Vedän toistuvin niiskutuksin räkää sisäänpäin ja koulun valkoiset seinät antavat kai'un sille vilulle, joka luiden huokosissa päämäärättömästi vaeltaa.

Esitys on rakenteilla. Seison harjoituslavalla pää toiston puuduttamana, iho vereslihalla, sielu avoinna. Hauras toive siitä, että tulee nähdyksi kokonaisena, sellaisena kuin on. Hiuslakan tuoksu, jännitys siitä, kun abi pussaa vuotta nuorempaa. Yhdessä, paljaana. Syvä hiljainen ymmärrys siitä, että ollaan jonkin olennaisen äärellä.

Sateinen Vantaa vuonna 2013. Olen kulkenut matkan palatakseni samankaltaisten aiheiden tykö. Liha, iho, auki. Tila, jossa asiat tapahtuvat sellaisinaan. Näen nuoria, jotka ulottuvat, kurottavat ja tarratessaan pitävät lujaa. Joku kasvaa silmissä itsensä kokoiseksi ja yhä edelleen. Toinen on askeleen päässä varmuudesta, että hänellä on rahkeita tehdä elämässä juuri sitä mihin itsellä on palo. Ja aina joku rakastuu.

Kulisseissa työryhmä hämmästyttää minua alati. Jo se yksistään on upeaa, että musikaalin jokainen taustavaikuttaja on alansa ammattilainen. Kokonaisuus saa sisältönsä ja ilmeensä sana-, tila-, valo-, musa-, ääni-, puku-, meikki-, media- ja ilmaisutaiteilijan johdolla. Ja millaisia taiteen duunareita! Ihaillen ihmettelen mistä noita kiehtovasti unenomaisia ja samalla kristallinkirkkaita ideoita kumpuaa. Jokainen seisoo tukevasti omalla tontillaan varpaat juuria myöten mullassa ja silti – kun ojentaa kätensä, niin jo joku astuu kohti. Hetkittäin herää kiitollisuus.

Voin olla puhumatta, mutten tanssimatta. Kuitenkin usein löytyy sisimmälle sanoittaja, kuten tässä Niina Hentilä:


ja niin tulee lumi

se lumi joka ei tahdo luotamme pois
valkeat päivät kuin unohdetuksi luultu musiikki menneisyydestä
  
sataa viikkoja
ja lumi laskeutuu kuin peitto väsyneiden päälle

pimeys taittuu ja kaikki valkeus ympärillämme kuin elämän kauneus

elämän kauneus ystävän silmissä kertoessaan pienistä sydänäänistä
kaukomatkaajan ikävässä kotiin
pois nukkuvassa vanhuksessa joka tietää että vielä kohdataan

kauneus rakkaan unisessa otteessa, joka kertoo
                      kyllä me näistä selvitään

jumalasta en tiedä
mutta maassa rauha ja lumi ja ihmisillä hyvä tahto


Eerika Arposalo
koreografi