26. marraskuuta 2013

Mitä tekee suihkepullo ripsivärin kaverina?

Maskisuunnitelmat muuttuvat
ideoista konkreettisiksi kuviksi.
Hyppäsin innosta kattoon uutisesta, että saan suunnitella maskeeraukset tähän musikaaliin! Viime talven musikaalissa pääsin ensimmäisen kerran tutustumaan tämän lukion toimintaan ja suuni loksahti auki jo harjoituksissa. On siis mahtavaa päästä tekemään yhteistyötä uudestaan näiden lahjakkaiden nuorten kanssa. En siis valehtele, jos sanon olevani suorastaan ilmiliekeissä tästä projektista.


Maskeeraajan urani on alkuvaiheessa, mutta minulle on ollut alusta asti selvää, että haluan työskennellä teatterin parissa. Teatterissa on oma taika ja tunnelma. Maskeeraajan työ on usein myös jännittävää, jos esityksen aikana täytyy tehdä nopeita peruukinvaihtoja näyttelijöille ja aikaa on muutama minuutti. Täytyy sietää myös paljon keskeneräisyyttä, sillä suunnitteluvaiheessa moni asia on levällään, epävarmaa ja sekavaa. Kaikki on selvää vasta kun kaikki on selvää.

Essin muistiinpanohirviö.
Tästä muistiinpanohirviöstä kaikki lähti liikkeelle katsellessani harjoituksia. Minulle on tärkeää nähdä esiintyjät ennen kuin hyökkään suunnittelutyön pariin. Tietokoneet ja muu tekniikka eivät ole tämän taiteilijan ystäviä, joten siksi vanha kunnon kynä ja paperi toimii parhaimpana muistiinpanovälineenä.

Muistiinpanoista päästiin selkeämmille vesille piirtämällä. On tärkeää piirtää jokaisesta esiintyjästä maski- ja kampaussuunnitelma, jotta niistä voi keskustella harjoitteluvaiheessa muun tiimin kanssa. Se toimii myös esiintyjälle itselleen ohjeena esityksissä. Hyvänä työpöytänähän toimii tietenkin oma sänky, koska siellä on mukavinta piirrellä ja värit saa kivasti levitettyä laajalle alueelle. Lopputuloshan on tärkein! Muutamia piirrustuksia tässä onkin saanut piirrellä sillä näyttelijöitä on noin seitsemänkymmentä.


Musikaalin ensimmäinen
koemeikki valmistumassa.
No olen minä tehnyt muutakin kuin töhertänyt muistiinpanoja ja loikoillut sängyssä piirtelemässä ja katselemassa taivaanrantaa. Viime viikolla tehtiin nimittäin ensimmäinen maskikokeilu yhdelle näyttelijälle ja  saatiin pintaraapaisu tekemisen meiningistä. Paljastuksena voisin kertoa, että suurimmassa roolissa tulevat olemaan erityisesti nämä kolme asiaa: suihkepullo, käsipyyhkeet ja ripsiväri.

Pehmeä työpöytä luo luovaan
työhön oikean otteen.







Syksy on pikkuhiljaa vaihtumassa talveen ja maskeissa aletaan päästä suunnitelmien kautta tekoihin. Nuoret ovat olleen hyvin innoissaan ja kiinnostuneita maskeista varhaisessa vaiheessa. Kiitos, olen otettu ja anteeksi, että vastaukset ovat olleet ympäripyöreitä, mutta odotus kannattaa!





Essi Saarinen
Maskeeraus ja kampaukset